Csivaváról

Sokakban él a tévhit, hogy a csivavát a női táskákra méretezve tenyésztették. Pedig ez nem igaz. Egy ősi kutyafajról beszélünk. Rengeteg legenda van a történetükről, de nem könnyű ezeket bizonyítani.

A legkisebb termetű kutyafajta, Mexikóból származik. Már az aztékok idejében őrzőkutyának tartották. A csivava őse a techichi, kis termetű terrierszerű kutya. Városfalakon ábrázolt festményekből következtetik, hogy az aztékok szent állatként tisztelték, egyszerre voltak házi kedvencek, áldozati állatok és finom ínyencségek.

Vannak források, melyek szerint már az ókori Egyiptomban is ismerték a fajtát, a gazdagságuk jelképeként ajándékozták a férfiak a hölgyeknek, hogy elnyerjék választottjuk szívét.

Más legendák szerint az ősi indiánok hosszú útról visszatérve lepték meg az asszonyukat egy csivavával szerelmük és hűségük jelképeként. Onnantól kezdve a kutya, majd a lelke örökre a gazdája mellett maradt, és elkísérte őt a túlvilágra vezető hosszú úton.

Kis testű kutyák, hatalmas füleikkel és szemeikkel hódítják meg a gazdáik szívét az egész világon. Mérete ellenére rendkívül temperamentumos, legkisebb neszt is meghallja, tanulékony, okos és nagyon hűséges. Túl bátor, vigyázni kell rá, mert a gazdája védelmében nála sokkal nagyobb kutyáknak is neki támad. 

A legjobb kutya a világon! :-)