Húsvéti lakoma és a csivava

Mi ne potyogjon a kedvencünknek az asztalról?

img_1205_easy-resize_com.jpg

Végre itt a Húsvét. Jó magyar ember létünkre, mint minden ünnep, ez is a hatalmas lakomákról szól. Sonka, tojás és torma édes hármasa rengeteg illatos sütivel és házipálinkával. Egy rendes csivava minden pillanatban a gazdája mellett van, de ilyenkor az ünnepi asztal kerül rajongása középpontjába. Hogy mit szabad adni a kiskutyánknak és mit nem, tudom, lerágott csont, mind újra és újra elolvastuk már legalább százszor az ilyen témájú cikkeket. Mégis, ahogy nagy csillogó szemeivel, aprócska nózijával szimatolva, pofácskáját nyaldosva bámul minket Kinder tojás bontogatás közben, sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni ezekről a szabályokról.

A következőket még húsvétkor sem szabad adni a csivaváknak:

Csoki

Talán a legnehezebb megállni. Nekünk is. A nap egyik fénypontja, ahogy az a finom kis kocka olvadozik a nyelvemen. Közben a kis csivavám reménykedve pislog, hátha neki is jut egy kis darabka abból az illatos csodából. Nagyon nehéz megállni, de muszáj. Csokit tilos adni a kutyáknak. A benne lévő káros anyagok megtalálhatók egyformán a tej, a keserű és a fehér csokiban is. Nem szabad azt gondolni, hogy egy picikétől nem lesz baja. Csivava nagyon apró és hamar felgyülemlenek a méreganyagok a szervezetében. Ha nassolni készülsz, inkább készíts oda magad mellé jutalom falatot. Tudom, úgysem kell majd Őfelségének, de legalább a saját lelkiismeretedet megnyugtatod, hogy adtál neki is nasit.

Alkohol

Gondolom, egy csivava gazdinak eszébe sem jutna leitatni a kiskutyáját, de nem hagyhatom ki a listából. Ünnepek táján mindenhol lecsúszik egy-két pohár házipálinka, ezzel nincs is semmi baj. Csak kocsiba ne üljetek utána! Visszatérve, az alkohol tartalmú italok, mint a sör, bor vagy a pálinka, pontosan ugyanazt a káros hatást fejtik ki kedvencünk májára és agyára, mint az emberekére. Részletekbe nem mennék bele, aki tapasztalta már az tudja, aki nem az ezután se tegye, lényeg, hogy a csivava pici szerevetén nagyon kevés alkohol is komoly kárt okozhat.

Szőlő és mazsola

Talán a mazsola a legmegosztóbb édesség Magyarországon. Csak imádni vagy utálni lehet. Sok háztartásban kihagyhatatlan hozzávalója az ünnepi süteményeknek. Sajnos van a szőlőnek egy olyan vegyianyag tartalma, ami a mazsolában koncentráltabban van jelen és súlyos veseelégtelenséget okozhat a csivaváknak.

Cukor és édesítőszer

Mindig a Big Mac Light kólával esete jut eszembe, amikor húsvétkor a kedves vendégeim 3 zserbó, 2 szelet feketeerdő torta, egy marék sós-túrós rúd és 2 Kinder tojás után édesítővel kérik a kávéjukat. Az még nem a világ vége, ha egy kis cukros finomságot megkóstol a kiskutyánk, de az édesítőszerekkel nagyon kell vigyáznunk! Megnövelheti az inzulinszintet a csivava szervezetében és ezzel a vércukorszint leesését okozhatja.

Tea és kávé

A koffeinben megtalálható vegyületek nagyon mérgező kémiai anyagok a csivaváknak. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy kicsi kutya, nagy csillogó szemekkel, értem, de az apró testében a nagyon kicsi mennyiségű káros anyag is problémákat idézhet elő. A koffein nagy mennyiségben halált is okozhat a kutyáknak.

Sós nasik

Ha túl nagy mennyiségű sót fogyaszt a kedvencünk, az túlzott szomjat és vizelést, súlyosabb esetekben mérgezéses tüneteket okozhat.  Húsvétkor érdemes figyelni arra, hogy ha a kutyának túl sós a sonka, ne adjunk neki belőle.

Makadámdió

Bár a magyar háztartásokban még kevésbé elterjedt, a cukrászdában vagy boltban vásárolt finomságok gyakran tartalmaznak makadámdiót. Nálunk, embereknél is, aki életében először fogyasztja, súlyos allergiás reakciót válthat ki, de ez sajnos igaz a csivavákra is. Nagyon veszélyes a kutyák számára, az idegi funkciókat károsíthatja.

img_1207_easy-resize_com.jpg

Ha még mindig néz, ahogy eszel, nyugodtan adhatsz neki főtt tojást, kis darab, nem sós sonkát vagy egy pici vajas-mézes kalácsot a húsvéti asztalról. A főtt tojás nagyon hasznos a kutyák szervezetének, protein tartalma segít az izmok és szövetek egészséges állapotának fenntartásában és még a bundája is fényesebb lesz a tojástól. Ne felejtsd el, rájuk is ugyanaz jellemző, mint ránk, mindent csak mértékkel! Kellemes csivavás húsvétot kívánok mindenkinek!