A kutyák kiszagolják, hogy mennyi az idő

img_1282.JPG

Ha csak 10 percre szaladsz le a kisboltba, venni valamit reggelire, amikor hazamész, a kutyád úgy örül neked, mintha legalább egy hetet lettél volna távol. Ilyenkor legtöbben arra gondolunk, hogy kedvencünknek fogalma sincs, hogy mennyi idő telt el pontosan a távozásunk óta. Honnan is tudná? Hisz nincsen órája. Pedig a kutyák pontosan tudják, hogy mennyi az idő.

A kutyák fantasztikusak. Nem hétköznapi képességük kifinomult szaglásukban rejlik. Az orrukkal segítenek megtalálni embereket, sérülteket katasztrófák után, kábítószereket és robbanóanyagokat. Vannak olyan különleges képességgel megáldott kutyák, akik ki tudnak szagolni súlyos és daganatos betegségeket. Igazi hősök, ez nem vitás. De azt gondoltad volna, hogy még az időt is meg tudják állapítani a szaglásukkal?

Alexandra Horowitz, aki a kutyák viselkedését kutatja, könyvében (Being a dog) írt a jelenségről. Minden egyes napnak más illata van, ami minden napszakban változik, és a kutyák érzékelik ezt a változást. Ezt úgy kell elképzelni, ahogy mi, emberek, meg tudjuk mondani az árnyékokból, hogy mennyi lehet az idő. Míg mi vizuális lények vagyunk, a látásunk segítségével tájékozódunk, addig a kutyák a szaglásukkal teszik ezt. Ahogy a nap fénye minden percben más szögben süt, és mást melegít a sugarával, a melegebb levegő áramlik és különböző illatok szabadulnak fel. Ezekből az illatokból tudják a kutyák, hogy a napnak éppen melyik szakaszában járnak.

Ez azt jelenti, hogy a kutyák érzik a különbséget a változó napszakok között. Ezen felül azt is képesek megállapítani, hogy valaki vagy valami mennyi időt töltött, és mikor volt egy bizonyos helyen. Ezt a szagok koncentrációjából tudják kiszaglászni. Ezt úgy kell elképzelni, mint ahogy mi 3 dimenzióban látunk, ők 3 dimenzióban érzik a különböző szagokat. Tudják, mi, merre helyezkedik el a térben, jobbra, balra előre vagy hátra. Az erősebb illatok újabbak, a gyengébbek régebbiek. A kutyák világában a múlt, a jelen, és egy kicsi a jövőből egymásra rétegezve várja, hogy a kutyák szimatjukkal leolvassák.

 Még a mai napig nem tudjuk pontosan, hogy hogyan működik a kutyák végtelenül kifinomult szaglása, de az tény, hogy a két orrlyukuk egymástól függetlenül érzékel. Kedvenceink szaglása elég fejlett ahhoz, hogy az idő múlását érezze. Amikor hazatérünk a 10 perces bevásárlásról, kutyánk nem csak azért szaglászik minket, mert annyira izgatott és úgy örül, hanem mert ebből pontosan tudja, hogy merre jártunk, kikkel találkoztunk és mit csináltunk. Ha csak pár percet vagyunk távol, már akkor is rengeteg érdekes, információgazdag illat ragad ránk, ami csak arra vár, hogy a kutyánk elemezze.