Nem figyel Rád a kutyád? Most majd fog!

csivava235_2.jpg

A kutyák könnyen alkalmazkodnak hozzánk. Lesik minden mozdulatunkat, figyelnek minden szarvunkra, de mégis, előfordul, hogy valami sokkal érdekesebb! Átszalad egy macska az úton, vagy egy kisiskolás majszolja a sonkás-sajtos (hmm… illata alapján lehet, hogy majonéz is van benne) szendvicsét egy padon ücsörögve, kutyáink számára ezek a felejthetetlen pillanatok teszik színesebbé a szürke hétköznapokat.
Nem létezik rossz kutya, mind jónak születnek. Olyan kutya létezik, akit nem tanítottak kellőképpen engedelmességre. Ha úgy érzed, hogy kedvencedet nem érdekli amit mondasz, és nem figyel rád, gondold végig, mégis mi lehet ennek az oka. Legtöbbször nem az a probléma, hogy kutyád makacs vagy akaratos lenne, egyszerűen nem a megfelelő módon kommunikálsz vele és nem jól lett tanítva.

Mikor egy (kutya) életre szóló barátság elején elkezded Őt képezni, a legfontosabb a következetesség. Nem könnyű következetesnek lenni. De minél jobban megy, annál tisztábban fogja érteni a kedvenced, hogy mit is szeretnél tőle valójában. Ezzel biztosítod, hogy minden parancs és szabály, amit a kutyádnak követnie kell teljesen tiszta, egyértelmű, és érthető lesz neki.

A kutya természetéből fakadóan azt fogja csinálni, amit szeret. Biztosan te is láttál már olyan kutyát, aki gazdája két szép szeméért bármilyen parancsot boldogan teljesített, de általában nem ez a helyzet. Kedvenceink nagyon szeretik, ha megjutalmazzák őket. Ha megkéred őt, hogy üljön le szépen, és ezért felajánlasz neki egy nagyon illatos és ínycsiklandó falatkát, biztosan teljesíteni fogja a parancsod. Csak azért mert tudja, hogy kapni fog érte valamit, ami boldoggá teszi Őt. Ha csak úgy, jutalom nélkül próbálod megtanítani neki, hogy üljön le, nem fogja megtenni, mert abból semmi jó nem fakad számára. Ezért nagyon fontosak a finomságok és a jutalmak kutyád viselkedésének megalapozása során. Úgy kell neki megtanítani az alapvető engedelmességi parancsokat, hogy közben jól szórakozzon, különben nem lesz kedve együtt tanulni veled. Ha úgy érzed, hogy a jutalomfalatok vagy a játékok még mindig nem adnak elég okot a kutyádnak, hogy együttműködjön veled, keress valami nagyobb jutalmat, mondjuk egy falat husit, ezzel már meg is tetted az első lépést, hogy elkényeztesd...

Attól, hogy a kutyád otthon, a nyugodt körülmények között minden parancsodat tökéletesen teljesíti, nem azt jelenti, hogy séta közben, ahol nagyon sok külső inger éri Őt, ott is menni fog. Sokszor elfelejtjük, hogy a kutyák végtelenül fejlett érzékszerveit mennyire zavarhatja az a sok küldő hatás, ami egyszerre történik körülötte. Hangos emberek, más kutyák, utcai kaja árus, ezeket nem látja otthon. Tartsad észben, hogy ami neked természetes, az kedvencednek lélegzetelállítóan érdekes lehet. Menj ki vele a parkba, és gyakorold vele ott is az engedelmességi parancsokat. Légy világos, érthető, türelmes és jutalmazd meg őt.

Tanítani kedvencednek valami újat nagyon izgalmas dolog, de túl sok, túl hamar, leterhelő és zavaros lehet számára. Főleg játékos kiskutyáknál kell nagyon türelmesnek lenni. Könnyen elszaladhat ilyenkor velünk a ló vagy a kutya, de ha túl sok, túl összetett parancsot adunk neki, nem fogja érteni pontosan mit is akarunk tőle, és hamar el fog menni a kedvetek a tanulástól. (Nekem már el is ment a kedvem, pedig még el sem kezdődött a vizsgaidőszak.) Attól, hogy elsőre úgy látszik, hogy kutyád mindent megértett, ez nem biztos, hogy így van. Ismételd át vele sokszor az eddig tanult parancsokat, hogy biztos lehess benne, Ő már mindent tud.

Csak úgy, mint nekünk, kedvenceinknek is szükségük van visszajelzésekre. Ennek sok különböző fokozata van, azt csak Te tudod eldönteni, hogy mikor melyikre van szüksége. Akármennyire jól képzett, néha mégis dönthet úgy, hogy megtagadja a parancs teljesítését, amit adtál neki. Ilyenkor megteheted, hogy nem adod neki oda az ígért jutalmat vagy megszidod őt. Nagyon fontos, hogy tisztán és következetesen neveld a kutyád, hogy pontosan értse, mit szeretnél. Amikor ügyesen teljesítette a parancsot adj neki jutalmat és dicsérd meg, amikor nem volt annyira okos, legyen meg a negatív visszacsatolás. Fontos hogy érezze a különbséget. Ez segít, hogy egy jól nevelt, okos kutyád legyen.

csivava233.jpg

 

Címkék: csivava Kutya